Go_Set_a_WatchmanАмериканска книжарница предлага на клиентите си, закупили романа „Постави страж“ на Харпър Ли, да им върне парите за книгата. Собственикът на магазина Brilliant Books в щата Мичиган е категоричен, че дългоочакваното издание, което е написано преди „Да убиеш присмехулник“ и се явява негово продължение, не е добро четиво за лятото. Той е убеден, че много от купувачите му ще бъдат разочаровани. Критиците също не считат, че „Постави страж“ е достойно продължение на „Да убиеш присмехулник“.

„Начинът, по който нашата индустрия превъзнася новия роман на Харпър Ли, е разочароващ. Затова ние съветваме хората да разглеждат „Постави страж“ с интелектуално любопитство и голяма доза скептицизъм“, казва собственикът на Brilliant Books.

Скоро българските читатели ще могат сами се убедят в качествата на романа. Книгата се подготвя за печат у нас от издателство „Бард“.

Действието се развива в средата на 50-те години на миналия век. Тя включва много от персонажите на „Да убиеш присмехулник“, но двайсетина години по-късно. Скаут се е завърнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да види баща си Атикус. Принудена да се бори с лични и политически проблеми, тя се опитва да разбере отношението на баща си към обществото и едновременно с това своите собствени чувства към мястото, където е родена и израснала.