obama_booksПрезидентът на САЩ Барак Обама се е захванал с амбициозен списък от книги, които трябва да прочете по време на 16-дневната си лятна ваканция в Марта Винярд, съобщиха американските медии.

Според информация от Белия дом държавният глава ще отмаря с цели 6 заглавия:  „Всичко, което е“ от Джеймс Солтър, „Всичката светлина,която не можем да видим“ от Антъни Доер, „Шестото изчезване“ от Елизабет Колберт, „Низината“ от Джумпа Лахири, „Между света и мен“ от Та Неши Коатес и „Вашинготн: Един живот“ от Рон Черноу.

Журналистите веднага изчислиха, че държавният глава ще има средно по 52 часа за книга, при положение, че всеки ден отделя по 8 часа за сън и прави три едночасови хранения.

Семейство Обама започна ваканцията си на 7 август, така че президентът вече трябва да е напреднал с четенето.

Средният човек чете 300 думи в минута, или 18 000 думи в час. Президентът обаче вероятно е по-бърз и поглъща по 20 000 думи в час, посочва „Вашингтон пост“. Най-малката книга в списъка е тази на Коатес – само 176 страници, които Обама може да прочете за 3 часа. Най-дебела е книгата на Черноу – 928 страници, за които президентът ще трябва да отдели поне 19 часа, изчислява изданието.